Detail tématu - Jídlo, vaření a recepty
Nikdy nevíte, kdy budete chtít se svými zahraničními přáteli mluvit o svém oblíbeném receptu ;o) Nebo jim budete chtít anglicky vysvětlit, co jsou české knedlíky a jak se vaří vepřo, knedlo, zelo. A co když budete na návštěvě v zahraničí a budou po vás chtít uvařit typické české jídlo? Pak Vám určitě přijdou vhod následující slovíčka a fráze k tématu "vaření" :o)
 Jídlo, ingredience, přílohy:
| dish | jídlo, pokrm | lettuce [ˈletɪs] | hlávkový salát | 
|---|---|---|---|
| recipe [ˈresɪpɪ] | kuchařský recept | oil | olej | 
| potato [pəˈteɪtəʊ] | brambor | vinegar [ˈvɪnɪgə] | ocet | 
| rice | rýže | flour [ˈflaʊə] | mouka, posypat moukou | 
| pasta | těstoviny | spinach | špenát (pokrm i rostlina) | 
| beef | hovězí | beet [biːt] | červená řepa | 
| chicken | kuřecí | tuna | tuňák | 
| pork | vepřové | salmon | losos | 
| dumplings [ˈdʌmplɪŋs] | knedlíky | trout [traʊt] | pstruh | 
| tomato | rajčata | bacon | slanina | 
| cucumber [ˈkjuːˌkʌmbə] | okurka | pastry [ˈpeɪstrɪ] | těsto | 
| onion | cibule | salad | salát | 
| garlic clove [gɑːlɪk kləʊv] | stroužek česneku | sauce | omáčka | 
| olives | olivy | slice | plátek | 
Činnosti:
| cook | vařit | peel [piːl] | loupat | 
|---|---|---|---|
| wash | omýt | chop [tʃɒp] | nasekat, rozkrájet | 
| boil | vařit, být ve varu | crush [krʌʃ] | drtit, rozdrtit, rozmačkat | 
| bake | péct | stir [stɜː] | míchat | 
| fry [fraɪ] | smažit | braise [breɪz] | orestovat, dusit | 
| roast [rəʊst] | péct, opéct (maso, zeleninu) | grate [greɪt] | strouhat | 
| heat [hiːt] | zahřát | salt | osolit | 
| knead [niːd] | uhníst, válet (těsto) | pepper [ˈpepə] | opepřit, okořenit, paprika | 
Nádobí:
| pan [pæn] | pánev, pánvička | spoon [spuːn] | lžíce, lžička | 
|---|---|---|---|
| pot | hrnec | cooking spoon | vařečka | 
| oven [ˈʌvən] | trouba, pec | knife [naɪf] | nůž | 
What is a typical Czech dish? / Co je typické české jídlo?
It is roast pork with dumplings and cabbage. Je to vepřo, knedlo, zelo.
What are “dumplings”? / Co jsou knedlíky?
Traditional Czech bread dumplings are made with: / Tradiční české houskové knedlíky se dělají z:
- flour / mouky
 - milk / mléka
 - eggs / vajíček
 - stale bread cubes / starých kousků housky
 - yeast / droždí
 - salt / soli
 
And how do you prepare them? / A jak se připravují?
It is formed into a loaf or roll, boiled and sliced. / Směs je vytvarována do šišky či rolády. Šiška či roláda se uvaří a nakrájí.
Stáhněte si slovíčka a fráze "Jídlo, vaření a recepty" v pdf